ד"ר דויד קליין על המלצות וועדת הריכוזיות בישיבת נשיאות של לשכת המסחר: "הוועדה לא הלכה מספיק רחוק"

ד"ר דוד קליין, נגיד בנק ישראל לשעבר, וחבר נשיאות איגוד לשכות המסחר, התייחס בסופ"ש האחרון, במהלך ישיבת הנשיאות של לשכת המסחר ת"א והמרכז, להמלצות וועדת הריכוזיות: "הוועדה לא הלכה מספיק רחוק. קיים צורך להפריד בין בעלות של תאגיד ריאלי לבעלות של תאגיד פיננסי מן הטעם הפשוט שמי שנותן אשראי לא יכול להיות באותה העת, להיות זה שמקבל את האשראי."
זה מזכיר לי את הפרדת הקופות והקרנות מהבנקים. הקופות והקרנות לא הופרטו בשביל להוריד את דמי הניהול אלא משום שהבנקים החזיקו את המדינה בגרון ומדי פעם עשו פעולות שגרמו למדינה להיות על סף פשיטת רגל. נוצר מצב שבו כל אירוע בנקאי הפך לאירוע מקרו כלכלי שהמדינה הייתה חייבת להתייחס אליו. בשלב מסוים אי אפשר היה להמשיך עם זה יותר. לדעתי, כתוצאה ממהלך ההפרדה, פיזור השליטה בתאגידים הפיננסיים גדל מאוד.
 
"החשש הגדול כעת הוא מי יקנה את אותה חברת ביטוח או מוסד פיננסי אחר במידה ובעליהם יצטרכו לוותר עליהם לאור החלטות הוועדה. אני מציע לא לדאוג, התאגידים הפיננסיים ימצאו להם רוכשים אחרים וכמובן שהם יכולים להיות  גם בשליטת הציבור", טען קליין.
 
קליין התייחס בדבריו גם למשכורות העתק של בכירי החברות העסקיות ואמר כי  "קיים היעדר קשר בין ביצועי החברות לבין השתכרות הבכירים בהן. היה צריך לכפות זאת על ידי רגולציה כך שהתגמול לבכירי החברות יהיה תלוי בביצועיהם לטווח הארוך. ה"תספורות" למיניהן והמשכורות הדימיוניות של בכירי החברות מלמדים אותנו שהשוק לא יודע להסדיר את עצמו בנושאים אלו ויש להסדיר זאת בחקיקה."
למידע נוסף בתחום זה