דין היעדרות מהעבודה בפורים

פורים אינו נמנה עם המועדים  מכוח החוק, המעניקים לעובדים זכות להעדר מהעבודה ללא ניכוי משכרם.

עם זאת, פורים נחשב, במקומות עבודה מסויימים ליום בחירה. כלומר, יום חופשה בתשלום ללא ניכוי מהשכר, וזאת בנוסף לימי החג ולימי החופשה השנתית המוענקים לעובד מכוח החוק.

מקור הזכות איננו בחוק, אלא מכוח הסכם קיבוצי ו/או צו הרחבה ו/או הסכם אישי ו/או נוהג, . לפיכך עובדים, אשר לא חלים עליהם ההסדרים כאמור לעיל אינם זכאים ליום בחירה בתשלום על חשבון המעסיק.

יום בחירה על פי ההסכם הקיבוצי בענפי יבוא יצוא מסחר ושירותים

על פי ההסכם הקיבוצי בענפי היבוא ו/או הסיטונות ו/או השירותים ו/או חברות היצוא הכלליות ו/או סוכני סחר חוץ ובענפים שבנספח מס' 1 להסכם, עובד זכאי ליום בחירה אחד מתוך הרשימה הבאה: פורים, הושענה רבא, ערב יום כיפור, אחד במאי, פורים, יום הזכרון, וכל יום שיוכרז עליו כשבתון במדינה.


יום בחירה על פי חוק חופשה שנתית:

לפי חוק חופשה שנתית, עובד רשאי לקחת יום חופשה אחד מתוך מכסת ימי החופשה השנתית המגיעה לו, באחד מהימים המנויים בתוספת, ובלבד שהודיע על כך למעבידו 30 ימים מראש לפחות. עם, הימים המנויים בתוספת* מצויין גם יום פורים( סעיף 6(ב) לחוק).

יודגש כי יום בחירה מכוח חוק חופשה שנתית, להבדיל מיום בחירה מכוח הסכם קיבוצי, הוא על חשבון מכסת החופשה שנתית של העובד. כלומר, אם העובד בחר להיות בחופשה בפורים , מנוכה היום מיתרת ימי החופשה השנתית שלו, אלא אם כן פורים נחשב ליום בחירה על חשבון המעסיק מכוח הסכם קיבוצי/צו הרחבה או הסכם אישי.

בהתאם לאמור לעיל עובדים שאינם זכאים ליום בחירה על חשבון המעסיק מכוח הסכם קיבוצי/צו הרחבה חוזה אישי או נוהג, יהיו רשאים להיעדר בפורים (או כל יום אחר המנוי בתוספת), על חשבון מכסת ימי החופשה השנתית שלהם ובלבד שהודיעו על כך, למעסיק 30 יום מראש, כנדרש בחוק.

*תוספת
(סעיף 6)

1. צום גדליה; ערב יום הכיפורים; ערב חג הסוכות; הושענא רבה; צום עשרה בטבת (יום הקדיש הכללי); תענית אסתר; פורים; שושן פורים; ערב חג הפסח; ערב שביעי של פסח; חג המימונה; ל"ג בעומר; ערב חג השבועות; צום י"ז בתמוז; צום פורים; ערב ראש השנה.

1א. יום קורבן זבח פסח; חג הפסח; שביעי של פסח (חג המצות); חג השבועות; מועד החודש השביעי; יום הכיפורים; חג הסוכות; שמיני עצרת - כל אלה, במועדים שבהם הם נחגגים על ידי בני העדה השומרונית.


2. ערב חג המולד; ערב ראשית השנה; ערב חג ההתגלות; ערב חג הפסחא; יום הבשורה; ערב עליית ישו השמיימה; ערב חג השבועות.


3. ערב ראש השנה ההג'רית; ערב יום הולדת הנביא; עליית הנביא השמיימה (לילת אלאסרא ואלמעראג'); ערב חג הפסקת הצום (ערב עיד אלפיטר); ערב חג הקורבן (ערב עיד אלאדחא).


4. ערב חג אלח'דר (אליהו הנביא); ערב חג הנביא שועייב (יתרו); ערב חג הנביא סבלאן; ערב חג הקורבן (ערב עיד אלאדחא).


5. יום הזיכרון לעדה הצ'רקסית.


6. חג הסיגד.


7. יום האישה הבין–לאומי; יום הזיכרון לשואה ולגבורה; יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולחללי פעולות איבה וטרור (ערב יום העצמאות); יום ירושלים; אחד במאי; יום הניצחון על גרמניה הנאצית; יום פטירת הרצל; ראש השנה האזרחית.


8. יום האזכרה הפרטית של חלל מערכות ישראל או של מי שנפטר כתוצאה מפגיעת איבה - לגבי קרוב משפחתו של מי מהם; לעניין זה, "קרוב משפחה" - כמשמעותו בסעיף 4א לחוק יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, התשכ"ג-1963, או בסעיף 7ה לחוק

 

למידע נוסף בתחום זה