סקירת עיקרי הרפורמה ביבוא תמרוקים כפי שנכנסה לתוקף ב-1.4.23

בתאריך 4.11.2021 הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית את הפרק בחוק ההסדרים שעוסק בתיקון פקודת הרוקחים (תמרוקים).

בתאריך 1.4.2023 נכנסה לתוקף רפורמת התמרוקים.

קישור לעיון בהודעת משרד הבריאות מיום 2.4.2023- לחצו כאן

קישור לתיקונים לפקודת הרוקחים במסגרת חוק ההסדרים כפי שפורסמו ברשומות- לחצו כאן

קישור לעיון בתיקון לצו יבוא חופשי המטמיע את הרפורמה (מק"ח 2063 שפורסם ברשומות ב-30.3.23)- לחצו כאן

קישור לעיון בתקנות הרוקחים (תמרוקים), התשפ"ג-2023 + צו הרוקחים (שינוי תוספת רביעית ג' ותוספת רביעית ד' לפקודה), התשפ"ג-2023 כפי שפורסמו ברשומות ביום 24.4.23- לחצו כאן

  • לעיון בדף מידע מקיף בנושא רפורמת התמרוקים החדשה שפרסם משרד הכלכלה והתעשייה- לחצו כאן
  • לעיון בידיעה כללית בנושא הרפורמה ביבוא- לחצו כאן
  • לעיון בסקירה מלאה של הרפורמה בשפה האנגלית- לחצו כאן
  • לעיון במצגת מטעם משרד הבריאות בנושא הרפורמה ביבוא תמרוקים- לחצו כאן
  • אתר משרד הבריאות - מחלקת תמרוקים- לחצו כאן

------

בהתאם לכך, בעת יבוא תמרוק לישראל קיימים שני מסלולי הצהרה חדשים: 

1. יבוא על בסיס עמידה ברגולציה של האיחוד האירופי-

מעבר לשיטה של ייבוא על סמך הודעה בדבר שיווק (נוטיפיקציה) במקום רישיונות ממשרד הבריאות באמצעות שלוש מערכות מחשוב חדשות המאפשרות רישום קל ומהיר. יבואנים ויצרנים לא יצטרכו עוד לקבל רישיון לכל תמרוק המיוצר או מיובא על ידם, ויוכלו לשווק תמרוקים בישראל לאחר שיגישו למשרד הבריאות הודעה בדבר שיווק, בכפוף לתנאים הקבועים בפקודה.

יבואן רשאי לייבא מוצר אשר עומד בדרישות חוקיות הייבוא של האיחוד האירופי באופן חוקי ומשווק במדינה אחת לפחות ממדינות האיחוד האירופי באופן חוקי, וזאת באמצעות הודעה בדבר שיווק שתימסר באופן מקוון ותכלול פרטים שונים כמפורט בחוק, כדוג' שם היצרן, השם המלא של התמרוק בעברית ובאנגלית, סוג התמרוק, שם הנציג האחראי, כתובתו ופרטי הקשר עימו, כתובות אתרי הייצור של התמרוק, שמו המקובל של כל אחד מרכיבי התמרוק, צילום של אריזת התמרוק החיצונית והפנימית מכל צדדיה, באופן שיאפשר זיהוי של התמרוק ועוד.

כמו כן, מי שיבחר בחלופה זו, לא יוכל לשווק תמרוק בישראל מבלי שווידא הנציג האחראי שמינה מטעמו כי קיימים לגבי התמרוק כלל המסמכים והנתונים המעודכנים המפורטים להלן, בעברית או באנגלית, ובלי שנתן לעוסק בתמרוקים אישור בכתב על קיומם של המסמכים כאמור (להלן: "תיק התמרוק").

  • צילום של אריזת התמרוק החיצונית והפנימית, מכל צדדיה, באופן שיאפשר זיהוי של התמרוק;
  • דוח הערכת בטיחות של התמרוק;
  • תיאור כללי של שיטת הייצור של התמרוק;
  • הצהרה על עמידה בתקן המנוי בתוספת הרביעית א';
  • ביסוס ראייתי מקצועי לטענות השיווקיות המיוחסות לתמרוק בתווית התמרוק, בהתאם להוראות שיקבע שר הבריאות;
  • הצהרת יצרן התמרוק כי בתהליך הייצור כהגדרתו בסעיף 55ח(ו) לא נערכו ניסויים בבעלי חיים, ואם נערכו ניסויים כאמור – נתונים על הניסויים שנערכו, בהתאם להוראות שיקבע שר הבריאות או נתונים על ניסויים שנערכו בהתאם לדרישות חוקיות הייבוא של האיחוד האירופי.

יובהר, כי תיק התמרוק, יהיה זמין ונגיש לנציג האחראי ללא דיחוי באופן אלקטרוני או בעותק קשיח בכתובתו בישראל כפי שנמסרה בהודעה בדבר שיווק, עד עשר שנים מיום שיווק האצווה האחרונה של התמרוק והנציג האחראי יוודא את כל אלה:

  • התמרוק מיוצר בתנאים הנדרשים לפי הוראות התקן המנוי בתוספת רביעית א';
  • התמרוק בטוח לשימוש;
  • התמרוק יעיל למטרה ולטענות השיווקיות המיוחסות לו בתווית התמרוק;

כמו כן, תיק התמרוק יהיה זמין, ללא דיחוי, לבדיקת המנהל לצורכי פיקוח ובקרה על התמרוק, בכתובתו של הנציג האחראי בישראל כפי שנמסרה בהודעה בדבר שיווק.

2. יבוא מקביל של תמרוק על בסיס אישור התאמה לתמרוק הייחוס-

מסלול ייבוא מקביל של תמרוקים על בסיס אישור התאמה לתמרוק ייחוס (תמרוק בעל רישיון ממשרד הבריאות או שנעשה לגביו נוטיפיקציה), שכבר נכנס לתוקף ב-1.1.23 ומאפשר להגדיל את מספר התמרוקים ולפתוח את השוק לתחרות תוך שמירה על בריאות הציבור. 

ביחס לחלופה זו, רשאי יבואן לייבא בייבוא מקביל תמרוק המנוי בתוספת הרביעית ב'1, ביניהם: אפטרשייב, דאודורנט רול-און ללא אלומיניום, דאודורנט סטיק ללא אלומיניום, פודרה דחוסה, סומק דחוס, שימר דחוס, קרם רגליים ללא חומצה סליצילית, לק לציפורניים (שאינו ג'ל), שעווה לרגליים, שמפו, מרכך, סבון גוף, קרם גוף, קרם ידיים, קרם לשיער, ולמעט תמרוק רגיש, ובלבד שניתן לו אישור ממעבדה מוכרת והוא הודיע על כך למנהל.
מצאה המעבדה כי קיימת זהות בין תמרוק הייחוס ובין התמרוק המיובא על סמך דוגמה של תמרוק הייחוס ודוגמה של התמרוק המיובא, לרבות תוויותיהם ובהתאם לשאר הדרישות בחוק, ניתן יהיה לשווקו.

שימו לב: יבוא במסלול הקיים (דרישות חוקיות הייבוא החלות כיום ומתעדכנות על ידי המאסדר מעת לעת) יימשך 4 שנים במקביל לאפשרות ייבוא על בסיס עמידה ברגולציה של האיחוד האירופי. 

 

למידע נוסף בתחום זה