לקראת ההכרזה של נגיד בנק ישראל על גובה הריבית אומר נשיא האיגוד: "תהיה זו שגיאה חמורה, בשלב זה, להמשיך בהעלאת ריבית נוספת. העלאת הריבית עצמה היא מאיצת אינפלציה"

לקראת ההכרזה מחר (21.11.22) של נגיד בנק ישראל על גובה הריבית אומר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "תהיה זו שגיאה חמורה, בשלב זה, להמשיך בהעלאת ריבית נוספת. העלאת הריבית עצמה היא מאיצת אינפלציה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, צפוי להודיע מחר על גובה הריבית במשק והצפי הוא כי תהיה עליה נוספת בשיעור ריבית בנק ישראל. לין: "על אף העלייה במדד יוקר המחייה בחודש אוקטובר, בשיעור של 0.6%, כאשר קצב האינפלציה השנתי עומד על 5.1%, תהיה זו שגיאה חמורה להמשיך בהעלאת ריבית נוספת. יש להבין כי העלאות הריבית עצמן הן מאיצות אינפלציה שכן הן מעלות את עלויות המגזר העסקי בכללו. שימוש בכלי של העלאת הריבית בלבד, כאמצעי היחיד לריסון האינפלציה, הוא שגוי. חלק מהעלאת יוקר המחייה נובע מפעולות ישירות אותן עושה הממשלה, כגון העלאת מס הארנונה, מיסוי ההתייקרויות עצמן והכשל הנמשך בעבודת נמלי הים".

לין מדגיש כי המאבק באינפלציה העולה וביוקר המחייה אסור שיעבור רק דרך העלאות הריבית המשפיעות על הביקושים. חייבת להיות תוכנית מקיפה בשיתוף פעולה מלא של בנק ישראל עם הממשלה כאשר בצד העלאת הריבית וריסון הביקושים יעשו פעולות כדי להפחית את העלויות בצד ההיצע. על הממשלה ליזום שורת צעדים משמעותיים כגון המשך הפחתת המכסים על יבוא מוצרי מזון ותנופה נוספת בצמצום חסמי יבוא מה שיגביר את התחרות. כמו כן, שינויים במערכת המס, חלק גדול מהמיסים עולים אוטומטית כאשר מוצרים מתייקרים (לדוגמא: העלאת מסי היבוא על התייקרות מוצרים ותעריפי ההובלה הימית), מסי הנדל"ן העולים עם עליית ערך הנכס, ייקור מוצרים לרוחב כל היבוא מחמת תת תפקוד נמלי הים, העלויות המושתות על ידי המונופולים המחולטים בבעלות המדינה, וכמובן, העומס הרגולטורי.

למידע נוסף בתחום זה